Политика за колачињата

Следниве информации треба да го запознаат корисникот со некои податоци за поставувањето, користењето и за администрирањето на колачињата од веб-страницата gerardroofs.eu Исто така, тие нудат и корисни линкови поврзани за оваа тема. Ако ви се потребни повеќе информации а тие не се вклучени подолу, ве молиме да не контактирате на: office@gerardroofs.eu

ВЕ МОЛИМЕ ВНИМАТЕЛНО ПРОЧИТАЈТЕ ГО ТЕКСТОТ ПРЕД ДА ЈА КОРИСТИТЕ ОВАА ВЕБ-СТРАНИЦА

Оваа политика објаснува како се користат колачињата на оваа веб-страница. Политиката може повремено да се менува. Кога го правиме тоа ќе ве информираме со соодветни средства и со поставување на пречистената политика на оваа страница со новиот датум „Последно ажурирање“. Со користење на оваа страница се согласувате со поставување колачиња на вашиот компјутер во согласност со условите на оваа политика. Ако не сакате да прифатите колачиња од оваа веб-страница, ве молиме оневозможете ги колачињата или воздржете се од користење на оваа страница.

Што се колачиња?

Колаче е исклучиво текстуален стринг со информации што веб-страницата ги пренесува во фајлот со колачиња на пребарувачот на хард дискот на вашиот компјутер, така што веб-страницата може да ве препознае кога повторно ќе ја посетите и ќе запомни одредени информации за вас. Ова може да вклучи кои страници сте ги посетиле, изборот што сте го направиле од менијата, специфични информации што сте ги внеле во формуларите и времето и датумот на вашата посета.

Постојат два вида колачиња:

Суштински колачиња: Ова се колачиња што се потребни за правилно функционирање на веб-страницата. Тие ни овозможуваат да даваме услуги како што е агент на страницата за резервации, пристап до сметката и функција на корпата за купување. Ако тие бидат деактивирани, корисникот нема да биде во можност да ги користи овие услуги.

Колачиња за перформансите: Овие колачиња се користат за следење на перформансите на веб-страницата и за нагласување на просторот на веб-страницата што е релевантен за посетата на корисникот. Тие ни овозможуваат да исправиме грешки и да откриеме ефективни решенија за поврзување. Тие не собираат информации што може да го идентификуваат корисникот.

Што се колачиња на трета страна?

Колачиња на трета страна се воспоставени од организација што не е сопственикот на веб-страницата што ја посетувате. На пример, веб-страницата би можела да користи компанија за аналитика како трета страна, која ќе воспостави колаче за извршување на нејзината услуга. Веб-страницата што ја посетувате, исто така, може да содржи содржини вклучени од сервиси како што е YouTube или Flickr, и овие сервиси можат да воспостават сопствени колачиња. Една веб-страница може да користи рекламна мрежа како трета страна за испорачување целни реклами на нивната веб-страница, а тие треба да имаат и способност да го следат вашето пребарување низ различни страници. Оваа веб-страница не користи таков вид колачиња.

Безбедносни прашања и прашања на приватност поврзани со колачиња

Колачињата НЕ се вируси. Колачињата користат формат на чист текст. Тие не се собрани делови од код, така што не можат да бидат извршени или самоизвршувачки. Во согласност со тоа, тие не можат да прават копии од себеси и да се шират на други мрежи заради извршување или повторна репликација. Бидејќи не можат да ги извршуваат овие функции, тие се надвор од стандардната дефиниција на вирус.

Но, колачињата МОЖЕ да се користат за малициозни цели. Бидејќи складираат информации за преференциите за прегледување и за историјата на корисникот, како за конкретна страница, така и за прегледувањето низ различни страници, колачињата може да се користат за да дејствуваат како одредена форма на спајвер. Повеќе производи против спајвер се свесни за овој проблем и рутински ги означуваат колачињата како кандидати за бришење по стандардно скенирање за вируси и/или спајвер.

Одбивање на колачиња

Повеќето пребарувачи првично се воспоставени за прифаќање на колачиња. Меѓутоа, ако сакате имате можност да ги оневозможите колачињата, главно, преку промена на вашите нагодувања за пребарување. Исто така, може да биде можно да се конфигурираат вашите нагодување на пребарувачот за да се овозможи прифаќање на специфични колачиња или да се даде известување секогаш кога ново колаче треба да биде складирано во вашиот компјутер, со што ќе ви се овозможи да решите дали да го прифатите или да го одбиете колачето. За управување на употребата на колачињата на располагање имате различни ресурси, на пример, делот „Help“ на вашиот пребарувач може да ви биде од помош. Исто така, можете да оневозможите или да избришете складирани податоци што се користат од технологија слична на колачињата, како што се локални споделени предмети (Local Shared Objects) или флеш-колачиња (Flash cookies), со менаџирање на „нагодувањата за додавање“ на вашиот пребарувач или со посета на веб-страницата на неговиот производител. Со оглед дека нашите колачиња ви овозможуваат пристап до некои функции на нашата веб-страница, препорачуваме да ги оставите колачињата овозможени. Во спротивно, ако колачињата бидат оневозможени, тоа може да значи дека ќе имате намалена функционалност или ќе бидете целосно спречени да ја користите оваа страница.

Оваа веб-страница користи колачиња, како свои така и од трети страни. Со продолжување на користењето на оваа веб-страница давате согласност за колачињата што се користат.